Streekinformatie

Sulawesi

eiland-togian-natuur-strand-sulawesi

Sulawesi

Sulawesi is een van de grotere eilanden van Indonesië. Het eiland telt 15 miljoen inwoners en werd vroeger Celebes genoemd. U vindt hier fascinerende bevolkingsgroepen met hun eeuwenoude gebruiken en traditionele architectuur. De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn de Boeginezen, Makassars en de Toraja's. Ook staat Sulawesi bekend om de schitterende natuur, vele prachtige stranden en de mooiste duik- en snorkellocaties.

 

Bezienswaardigheden in Sulawesi

Makassar

Makassar is de hoofdstad van Sulawesi en is met 2 miljoen inwoners een van de grootste steden van Indonesië. Tevens is de stad vaak het startpunt voor een rondreis over Sulawesi. Makassar zelf kent verschillende bezienswaardigheden waaronder het oude VOC Fort Rotterdam, de moskee en de haven.

Toraja

Tana Toraja betekent 'Toraja-land' en ligt in het midden van Sulawesi. Het is een gebied vol eeuwenoude gebruiken en rituelen, waarvan voorouderverering en de uitgebreide begrafenisrituelen de bekendste zijn. Tegenwoordig zijn de meeste Toraja's christelijk, maar de oude gewoontes worden nog steeds in ere gehouden. Zo vormen de dorpen met de bijzonder gevormde huizen een prachtig plaatje en wordt hier nog steeds de beroemde Toraja-koffie geproduceerd. Het meest spectacuair zijn echter de begrafenisrituelen. Bij deze uitgebreide en kostbare aangelegenheden worden er veel waterbuffels en varkens geslacht, soms wel met honderden tegelijkertijd. De overledenen worden in speciale grotten geplaatst. deze grotten bevinden zich in steile rotswanden en de doden worden hier ter bescherming omringd door houten beeldjes.

Bira

Bira is een klein vissersdorpje gelegen op Tanjung Lassa, een kaap in het puntje van Zuid-Sulawesi. Vlakbij Bira werden vroeger veel van de beroemde Boeginese schoeners gebouwd, Phinisi's genaamd. Van de enkele duizenden botenbouwers zijn er heden ten dage nog geen honderd over. Voor toeristen is de omgeving verder interessant vanwege de prachtige witte zandstranden, kleurrijk koraal en scholen dolfijnen.

Sengkang

Sengkang is een stadje nabij het Tempe Meer. Dit meer is tegenwoordig een natuurreservaat. Sengkang is bekend om haar lokale huisnijverheid waaronder het weven van Boeginese zijde. De huizen bij het Tempe meer staan vrijwel allemaal op palen wegens overstromingen. Ook zijn er verschillende drijvende dorpen van vissers. Een echte aanrader is het maken van een boottoch bij zonsopkomt.

Manado

Manado is de hoofdstad van Noord-Sulawesi. Het is een stad van ongeveer 500.000 inwoners waar vooral koffie, hout en specerijen worden verhandeld. Voor de kust van Manado ligt een vulkanisch eilandje genaamd Tua Manado. (Oud Manado) Tezamen met de eilandjes Bunaken, Mantehagen, Siladen en Nain vormen ze het Bunaken National Park. Dit park staat bekend als een van de mooiste duiklocaties wegens de grote diversiteit aan vissen, koraal en onderwaterleven.

Wakatobi

Wakatobi is een eilandengroep in het zuidoosten van Sulawesi. De groep bestaat uit de eilanden Wangiwangi, Kaledupa, Tomea en Binongko. Samen vormen deze eilanden een beschermd National Marine Park. Door de perfecte locatie aan de Banda-zee en midden in de zogenaamde Coral Triangle, vormt dit nationaal park een ongekende pracht en diversiteit aan onderwaterleven.

De eilanden zelf zijn zeer afgelegen en dunbevolkt. Het kost wat moeite om er te komen, maar daar wordt de reiziger dan ook ruimschoots voor beloond in de vorm van ongerepte stranden, enkele fraaie hotels en met wat waarschijnlijk de mooiste duiklocaties van Indonesië zijn!

Bekijk ons complete reisaanbod naar Sulawesi

Neem contact op