Streekinformatie

Bali - Zuid

zonsondergang-bali-boot-balitravel

Zuid-Bali

Zuid-Bali is wat betreft toerisme het meest ontwikkelde deel van het godeneiland. Hier zijn dan ook de mooiste stranden. U vindt hier Kuta, Tuban, Legian en Seminyak aan westkust. In het uiterste zuiden liggen de badplaatsen Jimbaran en Nusa Dua. Aan de oostkust bevinden zich de wat rustigere badplaatsen Sanur en Tanjung Benoa. De golven in de zee aan de zuidkust zijn flink, het is dan ook een erg populaire plek voor surfers.

Vanuit de strandbestemmingen aan de zuidkust van Bali kunt u vele excursies ondernemen. Bali is niet groot, dus u kunt gemakkelijk een dagtocht maken naar het achterland. U kunt bijvoorbeeld naar Ubud, op ongeveer anderhalf uur rijden van Sanur, toeristisch maar leuk. Ook kunt u een dagtocht maken naar Oost-Bali, naar de fantastisch mooie rijstterrassen en naar de moedertempel Besakih.


Bezienswaardigheden in Zuid-Bali

Kuta-regio

Kuta is het toeristische centrum van Bali. Kuta bestaat uit de dorpen Kuta, Legian, Tuban en Seminyak. Vroeger waren dit gescheiden vissersdorpjes, maar inmiddels zijn ze aan elkaar gebouwd en zijn de grenzen vervaagd. De populariteit van Kuta begon in de jaren 70 bij de rugzaktoeristen en surfers. Destijds waren er veel goedkope pensions, maar tegenwoordig kunt u terecht in alle soorten accommodatie van eenvoudige familiehotelletjes tot bijzonder luxe vijf sterren resorts.
De belangrijkste winkelstraat is de Jalan Legian. Hier vindt u vele winkeltjes, autoverhuurbedrijven, banken en natuurlijk de vele restaurants en bars van beroemde nachtleven van Kuta. Net als Sanur is Kuta bijzonder geschikt als startpunt om Bali te verkennen. Tot de bezienswaardigheden van Kuta zelf behoren onder andere het waterpretpark 'The Waterbomb', Hard Rock Café Bali en natuurlijk de befaamde zonsondergang.

Sanur

Sanur is de oudste badplaats van Bali. Het is een rustig dorpje met een eenvoudig stratenplan. Sanur is bijzonder geschikt voor ieder die een vakantie met alle comfort en faciliteiten zoekt, maar niet gesteld is op de drukte en vele kooplieden van een drukke badplaats als Kuta.
Een van de leuke kanten van Sanur is dat zowel toeristen als autochtonen deelnemen aan het nachtleven. De belangrijkste straat in Sanur is de Jalan Danau Tamblingan. Deze straat staat vol restaurantjes en winkeltjes met handwerk en mode. De dorpstempel van Sanur is de Pura Desa. Deze tempel werd begin vorige eeuw gebouwd en staat bekend om de geesteskracht van haar priesters.

Nusa Dua

Helemaal in het uiterste zuiden van Bali ligt Nusa Dua, vernoemd naar de twee schiereilanden voor de kust. In Nusa Dua staan de duurdere hotels en resorts. Ook ligt hier een golf course. Er zijn mooie, schone stranden en het binnenland bestaat uit heuvels en kokospalmbossen. Hier langs de kust is het mogelijk om wilde dolfijnen te spotten.

Tanjung Benoa

Tanjung Benoa is een smalle landtong met daarop een klein vissersdorpje. Lang geleden was dit een handelspost voor Chinese en Boeginese handelaren en deze bevolkingsgroepen zijn er nog altijd vertegenwoordigd. Langs de weg naar het dorpje staan verschillende resorts. Tanjung Benoa trekt vooral toeristen die op zoek zijn naar rustige stranden. In Benoa-haven kunt u een boot huren voor een dagtrip. Ook varen hiervandaan boten voor langere trips zoals bijvoorbeeld naar de bekende Komodo-eilanden.

Nusa Lembongan

Voor de kust van Sanur en Nusa Dua ligt het eilandje Nusa Lembongan. Dit is een klein, nog ongerept paradijselijk eilandje. Rond het eiland zijn er mooie koraalriffen die goede snorkel- en duikmogelijkheden bieden. Het eiland is geliefd bij dagjesmensen en het is ook mogelijk om meerdere dagen op dit autoloze tropisch eiland te blijven.

Overige bezienswaardigheden

De Pura Luhur Uluwatu is een van de mooiste tempels op Bali en tevens een goed voorbeeld van klassieke Balinese architectuur. De tempel zou in de 11e eeuw gebouwd zijn en tot begin 20e eeuw mochten alleen de koningen van Denpasar de tempel betreden. Als u de tempel in de namiddag bezoekt kunt u meteen de zonsondergang bewonderen.
De Pura Tanah Lot ligt op een klein eilandje, 100 meter uit de kust. Het eiland is alleen bij eb te bereiken. De naam van de tempel betekent de ontmoetingsplek van land (tanah) en zee (lot). Het deel wat over zee uitkijkt is gewijd aan de Balinese godin van de zee en het deel dat over land uitkijkt is gewijd aan de goden van de Gunung Batukau.

Neem contact op