Streekinformatie over Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno

Gili eilanden

Informatie over de Gili eilanden

Aan de kust van Lombok, ongeveer 2,5 uur varen per snelle boot vanaf het zuiden van Bali, liggen drie kleine maar werkelijk prachtige eilanden: de Gili eilanden. Deze populaire eilanden zijn erg in trek bij toeristen van alle leeftijden. Elk Gili eiland heeft iets unieks te bieden en afhankelijk van het doel van jouw bezoek kun je Gili Trawangan, Gili Meno of Gili Air bezoeken. Overnachten is mogelijk op alle drie Gili eilanden en bovendien vaar je gemakkelijk met een boot van het ene naar het andere Gili eiland. 

 

Hoe kom je op de Gili eilanden?

Je kunt vanaf twee kanten op de Gili eilanden komen: vanaf Bali en vanaf Lombok. De Gili eilanden zijn dan ook de perfecte stop voor een rondreis op Bali of Lombok. Bovendien is het mogelijk om via ons meerdere rondreizen naar Gili Trawangan te boeken. Hierbij wordt het vervoer volledig voor je geregeld, zodat jij op een veilige manier op Gili Trawangan aankomt. Ook is het mogelijk om de Eilandjes per dagtocht te bezoeken (als dagexcursie) indien u op Lombok verblijft.

Naar de Gili eilanden vanaf de Nusa eilanden

Heb je overnacht in een hotel op Nusa Lembongan, Nusa Penida of Nusa Ceningan? Dan is het gemakkelijk om vanaf de havens van de betreffende Nusa eilanden naar de Gili eilanden te reizen. Vanaf zowel Nusa Lembongan als Nusa Penida varen er dagelijks meerdere boten naar de Gili eilanden. Wil je de Gili eilanden bezoeken als onderdeel van een rondreis naar Lombok? Dan zit een boottransfer inbegrepen bij de rondreis. Anders is het mogelijk om online en bootovertocht te boeken. De vaartocht zal ongeveer 2 uur duren, afhankelijk van het weer en het Nusa eiland waarop je je begeeft.

Naar de Gili eilanden vanaf Bali

Vanaf Bali is het gemakkelijk om naar de Gili eilanden te reizen. Je kunt de overtocht maken met een speedboat of een slowboat. Wij raden een overtocht met een speedboat aan. Let er wel goed op dat je je overtocht boekt bij een betrouwbare maatschappij. Op basis van reviews op het internet of onze hulp kun je een boeking doen bij een betrouwbare maatschappij. Je hebt vanaf Bali drie opties voor een bootovertocht:

 1. Een overtocht vanaf Padang Bai.

 2. Een overtocht vanaf Amed.

 3. Een overtocht met de lokale ferry.

De tijden van afvaart verschillen erg per locatie en zijn afhankelijk van het weer. De lokale ferry is de goedkoopste vervoersoptie, maar de overtocht duurt tegelijkertijd ook het langst. Je bent met de ferry ongeveer 5 uur onderweg, terwijl een overtocht met een speedboat gemiddeld 2 uren duurt. De lokale ferry vertrekt elk uur vanaf Padang Bai en je kunt ter plekke een kaartje kopen. Let er wel op dat je met de lokale ferry een overstap moet maken in Senggigi.  

Naar de Gili eilanden vanaf Lombok

Vanaf Lombok vertrek je vanuit de haven van Senggigi naar de Gili’s. De meeste boten zullen naar Gili Trawangan varen, hier kun je een andere boot nemen naar Gili Meno of Gili Air. Het is niet nodig om online een kaartje te kopen, in de haven van zowel Senggigi als Gili Trawangan koop je gemakkelijk ter plekke een ticket. De reistijd vanuit Senggigi is ongeveer 45 minuten, je bent dus snel op de Gili’s.

 

Vervoer tussen de Gili’s

Tussen de Gili eilanden is het vervoer gemakkelijk. Meerdere maatschappijen hebben boten die gedurende dag tussen Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno varen. Daarnaast is het ook mogelijk om ter plekke een boot te huren bij een local, die jou dan overvaart. Je kunt zowel de Island Hopper nemen, die om 9.00 en 16.00 afvaart en slechts 40.000 RP kost of een ticket boeken bij andere maatschappijen. Normale boottickets tussen de Gili eilanden zullen ongeveer 100.000 RP per persoon kosten. De overtocht tussen de eilanden duurt ongeveer 15 minuten. 

Op het internet zul je meerdere horrorverhalen lezen over het vervoer per boot. Gelukkig valt dit in de praktijk erg mee, zolang je maar een overtocht boekt bij een betrouwbare maatschappij. Deze verhalen gaan over de overtocht tussen Bali en Gili Trawangan. De overtocht tussen de Gili eilanden of Sengigi en Gili Trawangan verlopen eigenlijk altijd soepel. Wees dus niet bang om een overtocht te boeken, maar let wel goed op de online recensies of schakel onze hulp in.

 

Welk Gili eiland moet ik bezoeken?

Hoewel de Gili eilanden erg dicht bij elkaar liggen en je de geluiden van het ene eiland zelfs op het andere eiland soms hoort, zijn de eilanden erg verschillend. De drie Gili eilanden spreken alle drie een andere doelgroep aan. Kort gezegd kun je de Gili eilanden zien als:

 • Gili Trawangan: een eiland voor backpackers en reizigers, die van nachtleven, feesten en drukke stranden houden.

 • Gili Air: een eiland voor gezinnen, die van rust houden.

 • Gili Meno: het eiland dat bekend staat als het Honeymoon eiland.

Gili Trawangan

Op Gili Trawangan vind je een bruisend nachtleven, met veel gezellige feesten en veel jonge toeristen. Ben je op zoek naar activiteiten, winkels, goed eten en veel keuze wat betreft accommodaties? Dan zit je op Gili Trawangan goed. Gili Trawangan is het grootste Gili eiland. Het kan tijdens hoogseizoenen erg druk zijn op Gili Trawangan.

Gili Air

Gili Air wordt vaak gezien als het eiland voor gezinnen. Je vindt veel restaurantjes op Gili Air en hebt ruime keuze uit accommodaties. Op Gili Air zal je weinig mogelijkheden hebben om te feesten, je kunt hier wel echt tot rust komen.

Gili Meno

Ga je op huwelijksreis? Of houd je van rustige stranden, een dorpsgevoel en een slow paced leven? Dan zit je op Gili Meno goed. Op Gili Meno vind je meerdere resorts met prachtige accommodaties, maar zijn er relatief weinig echte bezienswaardigheden.

 

Wat is er te doen op de Gili Trawangan? 

Zoals gezegd, is Gili Trawangan dé plek bij uitstek voor jonge toeristen die van een feestje houden. Een bezoek aan een van de beachclubs of clubs in de haven van het eiland mag dan ook niet ontbreken. Ben je na al dat feesten toe aan wat ontspanning? Dompel je dan letterlijk en figuurlijk onder in het water van Gili T en behaal je Padi-duikbrevet.

  

Wat is er te doen op de Gili Air?

Wie op zoek is naar een wild nachtleven, is op Gili Air niet op het juiste adres. Gili Air staat juist bekend om de relaxte sfeer die er op het eiland heerst. Geniet van de prachtige zonsondergang aan de westkant van het eiland en kom helemaal tot rust. Nog niet ontspannen genoeg? Op Gili Air zijn er tal van mogelijkheden voor een yogales of een heerlijke massage.

 

Wat is er te doen op de Gili Meno?

Gili Meno is de kleinste van de drie Gili-eilanden. Net als op Gili Air is het er rustig en hoef je er weinig reuring te verwachten. Een beetje chillen aan het strand, een beetje snorkelen en vooral heerlijk tot rust komen; dat is een bezoekje aan Gili Meno in een notendop. ‘s Avonds nog zin in wat gezelligheid met een stukje live muziek? Breng dan eens een bezoekje aan het Sasak Café.

 

Overnachten op de Gili eilanden

Voor het overnachten op de Gili-eilanden zijn er verschillende mogelijkheden. Overnachten op Gili Air doe je bijvoorbeeld in Samata Village, een luxe 4-sterrenhotel met villa’s in de plaatselijke stijl. Ben je op zoek naar een hotel op Gili Meno? Ga dan voor het Seri Resort, een prachtig resort, direct aan het strand van Gili Air. Voor het overnachten op Gili Trawangan zijn er meerdere opties. Het Oceano Resort Jambuluwuk is een prachtig middenklasse hotel met tropische tuin aan het strand. Ga je voor het luxere werk? Dan is het Ombak Sunset Resort echt iets voor jou. 

 

Tips voor je bezoek aan de Gili eilanden

 1. Hoewel je op het internet leest dat er geen pinautomaten aanwezig zijn, zijn er op alle drie Gili eilanden gewoon pinautomaten aanwezig. Het is dus niet nodig om met veel contant geld naar de Gili eilanden te reizen.

 2. Huur een fiets op de Gili eilanden. De eilanden zijn erg klein en je kunt het eiland gemakkelijk over fietsen. Op de Gili eilanden zijn geen scooters te huur en er rijden geen auto’s. De enige voertuigen die er rijden zijn vuilniswagens op Gili Trawangan. Het is ook prima om de eilanden te voet te ontdekken. Een rondje over Gili Meno loop je in ongeveer een uur, dus alles is op goede loopafstand.

 3. Het is niet nodig om zelf snorkelspullen mee te nemen. Er zijn veel plekken op de Gili eilanden waar je snorkelspullen huurt voor slechts enkele euro’s.

 4. Raak geen koraal en schildpadden aan. Het koraal rondom de Gili eilanden is erg kwetsbaar en is van groot belang voor het ecosysteem. Dit geldt ook voor schildpadden. Wanneer je gaat snorkelen is de kans groot dat je prachtige zeeschildpadden tegenkomt, raak ook deze niet aan. Wanneer je een schildpad aanraakt is de kans groot dat je een infectie overbrengt, waaraan de schildpad overlijdt. De schildpadden zijn bedreigde dieren, waarbij het van belang is dat de populatie in stand gehouden wordt. 

 5. Neem een zaklamp of opgeladen telefoon mee als je ‘s avonds weggaat. Niet overal op de Gili eilanden zijn lantaarnpalen. Hoewel de Gili eilanden enorm gemoedelijk zijn en je niet bang hoeft te zijn voor voertuigen, is het wel prettig dat je ook het pad ziet. Daarom is een zaklamp of de flitsfunctie van je telefoon onmisbaar.

 6. Sommige accommodaties op de Gili eilanden hebben geen eigen WiFi netwerk. Aan te raden is om een simkaartje te kopen op Bali of Lombok, zodat je bereikbaar bent.

Neem contact op