Streekinformatie

Bali - Midden

ubud-palace-puri-saren-agung-bali-balitravel-4

Midden-Bali

Midden-Bali is beroemd om zijn vele ambachten, handwerk en dansen. Het belangrijkste dorp is zonder meer Ubud. Ubud is het artistieke hart van Bali. Er zijn veel hotels en daarmee is het tevens een geschikte uitvalsbasis om Midden-Bali te verkennen. U vindt hier vele historische dorpen, tempels en monumenten. Het landschap is heuvelachtig en wordt door vele rivieren doorsneden. Samen met de typische rijstterrassen vormt dit een prachtig tafereel. Dit landschap is ook erg geschikt voor wildwatervaren. De leukste kunstenaarsdorpjes zijn Celuk, Mas, Batuan en natuurlijk Ubud zelf. Ten noorden van Ubud ligt Kintamani, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft en de Gunung Batur vulkaan.


Bezienswaardigheden in Midden-Bali

Ubud

Ubud is het bekendste dorp in Midden-Bali. Er zijn tal van bezienswaardigheden en het dorp ademt de artistieke tradities uit waardoor het zo bekend is. Zeker de moeite waard is de Pasar Ubud. Dit is een ochtendmarkt waar de lokale bevolking de producten uit de werkplaatsen van Ubud en de omliggende dorpen verkoopt. Van zijde tot houtsnijwerk en van goud tot stenen beelden, alles waar Ubud en omgeving voor staat, is hier te zien en te koop.
De hoofdstraat van Ubud is de Jalan Raya Ubud. De beste tijd om te winkelen is vroeg in de avond. Het is dan wat koeler, het verkeer neemt af en de vele restaurantjes zijn uitnodigend verlicht. In de hoofdstraat zijn veel interessante winkeltjes, kleine bedrijfjes en kunstgaleries. Ook erg leuk is het Puri Saren. Dit is een paleis, gelegen aan de hoofdstraat van Ubud. 's Avonds kunt u hier traditionele dansen zien.
Het apenbosreservaat staat aan het eind van een lange weg en is een beschermd gebied voor drie groepen langstaartapen. In dit 'Monkey Forest' ligt ook een groot tempelcomplex en begraafplaats. De tempel heet Pura Dalem Agung Padangtegal.

In de omgeving van Ubud

Rond Ubud zijn er verschillende kunstenaarsdorpjes en elk heeft zo zijn eigen specialiteiten ontwikkeld. In Batubulan zijn er voornamelijk steenhouwers. In tal van werkplaatsjes worden mythologische, religieuze en fantasierijke figuren gemaakt van diverse steensoorten. Celuk is het centrum van de goud- en zilversmeden. In de hoofdstraat van dit dorpje vindt u de grote juweliers. In de smalle zijstraatjes zitten de kleinere winkeltjes, deze zijn vaak goedkoper. Batuan is vooral bekend om zijn schilders. Ook de danskunst en architectuur zijn hier zeer zeker de moeite van het bekijken waard. Mas is een dorp bekend om zijn houtsnijwerk. Naast het bekende teakmeubilair worden er talloze kunstvoorwerpen geproduceerd.

Blayu

Blayu ligt in de provincie Tabanan, net ten noorden van het toeristische Zuid-Bali. In dit nog ongerepte en landelijke deel van Bali leert u het echte Bali pas goed kennen. Prachtige rijstvelden, traditionele dorpjes en er is bijna altijd wel ergens een ceremonie aan de gang.

Mambal

Mambal is een klein dorpje net buiten het bekende Ubud. Ontdek hier nog het echte, authentieke Bali.

Overige bezienswaardigheden

Het Bali Reptielenpark en het Bali Vogelpark. Deze twee parken zijn goed te combineren. Beide parken liggen in weelderige tuinen en het is daar goed vertoeven. In het vogelpark ziet u vele kleurrijke en bijzondere vogels, waarvan een groot deel beschermd is. In het reptielenpark zijn er komodo-varanen, krokodillen, gifslangen en niet te vergeten: de grootste python in gevangenschap.
De Goa Gajah betekent letterlijk de 'olifantengrot'. Dit is een tempel die in een grot is gebouwd. De tempel stamt uit de 11e eeuw. De ingang van de grot is versierd met uitbundig beeldhouwwerk.
In Ubud staat het Museum Puri Lukisan (het 'paleis van het schilderen'). Het is in 1953 opgericht door de Nederlandse schilder Rudolf Bonnet en Ubuds vorst Cokorda Sukawati. Het idee was om zo te voorkomen dat Bali's vele kunstwerken in privé-collecties zouden verdwijnen. Het museum huist vooral schilderwerken en houtsnijkunst uit de 20e eeuw.
De Pura Tirta Empul is een heilige brontempel. In een aantal rechthoekige zwembaden borrelt het water op. Het complex wordt veel bezocht door Balinese gelovigen en men kan dan ook dagelijks de uitgebreide offerrituelen zien.

Neem contact op