Streekinformatie

Sumatra

natuur-tropisch-regenwoud-sumatra

Sumatra

Sumatra is het meest westelijke eiland van Indonesië. Het is een fascinerend eiland met een boeiende combinatie van cultuur en natuur. Bezoek bijvoorbeeld de Orang-oetans in het Leuser National Park of het beroemde Toba-meer, een van de grootste kratermeren ter wereld. Sumatra is voor de helft bedekt met tropisch regenwoud. Ook vindt u hier de traditionele stammen zoals de Minangkabauers en de Batakkers. Een rondreis door Sumatra is al snel een onvergetelijke reis naar het echte Indonesië van Kampongs, vulkanen, rijstvelden en tropische regenwouden.

Bezienswaardigheden in Sumatra

Medan

Medan is de hoofdstad van Noord-Sumatra en vaak het startpunt van een rondreis over het eiland. Het is een grote stad met ruim 2,5 miljoen inwoners. Medan is het zakelijke centrum van de omgeving. Daar wordt vooral rubber, palmolie, thee en sisal verbouwd. Bezienswaardigheden in Medan zijn het Paleis van de Sultan en de 'Grote Moskee'.

Berastagi

Berastagi is een kleine plaats in Noord-Sumatra. In de omgeving vindt u onder meer plantages, traditionele Batak-dorpjes en lokale markten.

Toba Meer

Het Toba Meer is een kratermeer wat ongeveer 75.000 jaar geleden is ontstaan na het uitbarsten van de Toba-vulkaan. Het Toba Meer is het grootste meer in Zuidoost-Azië en wordt beschouwd als een heilig meer door de lokale bevolking, de Bataks. Door de prachtige natuur en veel traditionele dorpjes is het Toba meer een populaire bestemming bij zowel toeristen als de lokale bevolking. De grootste plaats hier, is Parapat. Door de grote hoogte is het hier een stuk koeler dan in Medan aan de kuststreek. Ook zeker de moeite waard is het schiereiland Samosir. Dit ligt midden in het meer, op ongeveer 45 minuten varen van Parapat. Op Samosir ligt het dorpje Tomok, waar zich een eeuwenoude grafplaats van de vroegere koningen ligt. Ook kunt u een bezoek brengen aan Abarita en Simanindo, twee traditionele dorpjes met veel authentieke details.

Bukittinggi

Bukittinggi is de hoofdstad van West-Sumatra. Deze provincie wordt bewoond door de Minangkabau-ers. Deze interessante bevolkingsgroep is vooral bekend om het matrairchale familiesysteem: de vrouwen zijn eigenaar van het land en na een huwelijk trekt de man bij de schoonfamilie in. Bukittinggi is een stad van 90.000 inwoners en geldt als een van de mooiste steden van Indonesië. Bukittinggi ligt op een plateau dat wordt omringd door de Merapi vulkaan en de Singgalang vulkaan. Bezienswaardigheden in Bukittinggi zijn onder andere het Fort De Kock, stammend uit de Nederlandse koloniale tijd, het Museum over het leven van de Minangkabau-ers en Gua Jepang. Dit laatste is een gangenstelsel wat werd aangelegd gedurende de Japanse overheersing in de tweede wereldoorlog. Tot slot ligt in de omgeving van Bukittinggi het prachtige ravijn Ngarai Sianok, ook wel Karbouwengat genaamd.

Sipirok

Sipirok is een klein plaatsje dat de ideale tussenstop tussen het Toba-meer en het bergstadje Bukittinggi vormt.

Gunung Leuser Park

Het Gunung Leuser National Park ligt op de grens van Noord-Sumatra en Atjeh. Het park is vooral bekend door het opvangcentrum voor Orang-oetans. Dit opvangcentrum, Bohorok genaamd, ligt bij Bukit Lawang. Er zijn diverse programma's die dit gebied aan doen. Een geweldige mogelijkheid om kennis te maken met deze bijzondere dieren!

Bukit Lawang

Bukit Lawang is een kleine dorpje nabij het Gunung Leuser National Park. Vanuit Bukit Lawang kunt u het bekende Bohorok Orang-oetan centrum bezoeken of jungle trekkings door het National Park maken.

Tangkahan

Tangkahan is een klein dorpje aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Het dorpje ligt op het punt waar de Buluh rivier en Batang rivier samenkomen. Het dorpje staat vooral bekend als een van de mooiste locaties om een olifantentrekking te maken.

Padang

Padang is een grote stad aan de kust West-Sumatra. De stad is vooral bekend om de beroemde 'Padang'keuken. Bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere het provinciale museum en de Chinese wijk. In de omgeving vindt u het meer Maninjau. Een schitterend kratermeer, gelegen tussen Padang en Bukittinggi. De weg naar dit meer staat bekend als de Kelok 44, ofwel de weg van de 44 (haarspeld)bochten.

De stad Padang is vaak het eindpunt van een rondreis over Sumatra. Vanuit Padang kunt u een rechtstreekse vlucht naar onder meer Jakarta nemen.

Cubadak Island

Cubadak Island is een prachtig, ongerept eiland voor de kust van Padang. Het eiland is ca. 15 vierkante kilometer groot en bijna geheel overdekt met tropisch regenwoud. Cubadak is omringd door een koraalrif wat dit tropische pareltje tot de mooiste strandbestemming van Sumatra maakt.

Kersik Tuo

Kersik Tuo is een klein plaatsje, vooral interessant vanwege de gunstige locatie nabij het Kerinci Seblat National Park.


Bekijk ons complete reisaanbod naar Sumatra

Neem contact op