Streekinformatie over Nusa Penida, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan

Nusa eilanden

nusa-lembongan-unsplash

Vlakbij Bali liggen drie verborgen parels: de Nusa eilanden Nusa Penida, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. Deze 3 eilanden, die behoren tot de Balinese regentschap Klungkung, zijn relatief rustig en minder bekend. Hierdoor is er nog geen massatoerisme op het eiland, maar dat betekent niet dat het minder leuk is om de eilanden te bezoeken. Integendeel, de Nusa eilanden zijn unieke eilanden waar enorm veel te beleven is. Juist doordat het op de Nusa eilanden nog rustiger is, kun je ongestoord je gang gaan en genieten van de natuur, stranden en het lekkere eten. Men zegt ook wel dat de Nusa eilanden vergelijkbaar zijn met de Balinese sfeer een aantal jaren terug, voordat Bali overstroomd werd met toeristen.

Hoe bereik ik de Nusa eilanden?

Een bezoek aan de Nusa eilanden kun je combineren met een tour (één dag) of een langer verblijf op de eilanden. Wij raden je een langer verblijf aan, mits je reisschema dit toestaat. De Nusa eilanden zijn namelijk bijzondere eilanden met een ongerepte natuur, waardoor het een bezoek meer dan waard is.

De makkelijkste en enige manier om de eilanden te bezoeken is per boot. De eilanden beschikken niet over een vliegveld. Bij diverse aanbieders van boottochten kun je een ticket kopen. Let wel goed op of de aanbieder betrouwbaar is, je wilt immers niet op een boot zitten die er halverwege mee ophoudt. Een overtocht duurt circa 30 tot 60 minuten, afhankelijk van het eiland waar je naartoe vaart en het weer. Zo nu en dan kan het voorkomen dat een overtocht wordt geannuleerd of verplaatst. Dit is het geval wanneer het enorm hard regent of erg hard waait, waardoor er te hoge golven zijn.

Op meerdere momenten per dag varen er boten naar de Nusa eilanden. Je kunt online een ticket kopen of ter plekke bij de betreffende maatschappij. Het ticket hokje van de maatschappijen stelt over het algemeen niet veel voor, het is een houten hokje met een doorgaans vriendelijke dame of heer die de tickets controleert en verkoopt.

Voor een retourtje naar de Nusa eilanden ben je ongeveer €40 tot €60 per persoon kwijt, afhankelijk van het eiland waar je naartoe reist. In de meeste gevallen is een transfer naar de haven inbegrepen bij je ticket, let hier dus goed op. In de rondreizen en reizen op maat van Bali Travel zijn de boottickets en de transfers naar- en van het hotel op Bali al inbegrepen. 

Welk Nusa eiland moet ik bezoeken?

Wij raden je aan om genoeg tijd te nemen om alle Nusa eilanden te bezoeken. Hoewel de eilanden dicht bij elkaar liggen, zijn ze compleet anders. Wil je de eilanden verkennen, dan is het niet nodig om een week op elk eiland te verblijven. Je kunt prima op alle eilanden enkele dagen verblijven, waardoor je aan een week genoeg hebt om alle drie de eilanden te verkennen.

De natuur op Nusa Penida biedt je veel hoge kliffen en prachtig water, waarin je onder andere de mantaroggen kunt zien zwemmen. Op Nusa Penida kun je op verschillende plekken goed snorkelen. Nusa Lembongan daarentegen beschikt over een mangrovebos en kliffen waar je vanaf kunt springen (dit raden wij niet aan op Nusa Penida, omdat de kliffen daar erg hoog zijn). Kijk uiteraard zelf altijd of de klif waar je op staat inderdaad geschikt is om vanaf te springen. Nusa Ceningan is met Nusa Lembongan verbonden door middel van een opvallende, en smalle, brug. Dit Nusa eiland biedt prachtige witte stranden, relatief lage kliffen en helder blauw water.

Vervoer op de Nusa eilanden

Op de Nusa eilanden zelf hangt het van het eiland af wat de beste manier voor vervoer is. Daarom lichten we dit per eiland toe.

Vervoer op Nusa Lembongan en Nusa Ceningan

Nusa Lembongan en Nusa Ceningan zijn relatief kleine eilanden, die ook nog eens met elkaar verbonden zijn. Om de eilanden te verkennen heb je diverse vervoersopties. Op meerdere plekken op beide eilanden kun je een fiets huren, waarmee je de prachtige natuur en mooiste plekjes kunt verkennen. Naast het huren van een fiets is het mogelijk om de meeste toeristische plekken te voet te verkennen, al is dat natuurlijk afhankelijk van je accommodatie. Als je accommodatie zich op het ene uiterste van de eilanden bevindt en je wilt naar het andere uiterste, dan is te voet niet de beste keuze.

Naast de fiets en te voet heb je nog de optie om een taxi te nemen, maar de kosten daarvan kunnen al snel oplopen. Op de Nusa eilanden bevinden zich maar weinig taxi’s en bovendien kun je ook geen taxi boeken via een dienst als Grab. Een taxi regel je het beste via je accommodatie. Vaak kunnen de eigenaren van je accommodatie je ook rondrijden tegen een schappelijke vergoeding.

Verder is het ook mogelijk om met de boot naar bepaalde plekken af te reizen, maar dat is vanzelfsprekend niet een optie voor meerdere mooie plekken op de eilanden. Daarnaast kun je een scooter huren, maar pas hier wel goed mee op. Officieel moet je beschikken over een internationaal motorrijbewijs om een scooter te huren. Dit internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij iedere ANWB winkel in Nederland. Krijg je een ongeluk? Dan ben je vaak niet verzekerd. Bovendien zijn de wegen op de Nusa eilanden niet altijd even goed. Wil je wel graag een scooter huren? Dan kun je dit vrijwel altijd regelen via de eigenaar van de accommodatie. Zo weet je ook zeker dat je een betrouwbare scooter huurt. Een scooter is, ondanks de risico’s, in de meeste gevallen wel de meest flexibele een makkelijkste manier van vervoer.

Tussen de eilanden Nusa Lembongan en Nusa Ceningan kun je gemakkelijk reizen, zonder dat een bootovertocht benodigd is. Er bevindt zich een iconische en opvallende brug, de Yellow Bridge, tussen de beide eilanden, wat een oversteek mogelijk maakt. Je kunt de Yellow Bridge oversteken op een scooter, fiets of te voet. Helaas kunnen auto’s de brug niet passeren, omdat hij daarvoor te smal is.

Vervoer op Nusa Penida

Het vervoer op Nusa Penida wijkt af van het vervoer op de andere twee Nusa eilanden. Nusa Penida is een relatief groot eiland met veel hoogteverschil. Het huren van een fiets is een dappere onderneming en vergt een goede conditie, zeker als je naar de mooiste plekken van het eiland wilt afreizen. Ook lopend is het eiland te groot en bovendien soms erg steil.

De beste opties voor vervoer op Nusa Penida zijn daarom een taxi, het huren van een scooter en vervoer per boot. De uitdaging op Nusa Penida is dat een boot voor veel plekken geen optie is, omdat een boot niet goed kan aanmeren. Wel kun je met de boot mooie tochten maken rondom het eiland tijdens bijvoorbeeld een tour.

Net als op Nusa Lembongan en Nusa Ceningan zijn er eigenlijk geen officiële taxidiensten op Nusa Penida en is Grab er niet actief. Wil je je dus verplaatsen met de auto? Dan is het aan te raden dit te regelen via je accommodatie. Houdt er wel rekening mee dat vervoer naar verschillende plekken, zoals de Peguyangan waterval, niet mogelijk is met de auto.

De beste optie qua vervoer is dus een scooter. Maar ook hiervoor geldt hetzelfde als voor alle plekken op de Nusa eilanden en Bali: voor het rijden op een scooter heb je een internationaal motorrijbewijs nodig. Bovendien zijn de wegen op Nusa Penida slechter dan op de andere twee Nusa eilanden en zijn ze een stuk steiler. Zeker wanneer je naar mooie plekken als Tembling Beach and Forest gaat, zal je merken dat de tocht erheen met de scooter erg steil is. Rijdt voorzichtig en let goed op de weg. Specifiek de tocht naar Tembling Beach and Forest is een uitdaging, zorg ervoor dat de remmen van je scooter goed werken. Ga hier ook niet heen als je voor de eerste keer op een scooter rijdt, want de terugweg moet je een steil stuk omhoog rijden, waarbij je snel de controle verliest.

De wegen op de Nusa eilanden

Waar de meeste wegen op Bali goed te noemen zijn, is dat op de Nusa eilanden niet het geval. Omdat de Nusa eilanden nog niet bezocht worden door een grote hoeveelheid toeristen, is er nog weinig geïnvesteerd in de wegen. Er wordt intussen wel een inhaalslag gemaakt en er worden betere wegen aangelegd, maar belangrijk is om geen hoge verwachtingen van de wegen te hebben.

De meeste wegen op de Nusa eilanden bestaan uit zand met hobbels en grotere stenen erin. Dit maakt het dat met name ritjes naar de unieke en bijzondere plekken hobbelig verlopen. Dagelijks vallen er meerdere toeristen die niet goed overweg kunnen met een scooter, waarbij ze lelijke verwondingen oplopen. De kans is groot dat jij tijdens je bezoek aan de Nusa eilanden ook in ieder geval één toerist zal zien met schaafwonden op de benen en/of armen. De wegen op de Nusa eilanden worden vaak onderschat en men rijdt er al snel te hard. Let hier dus erg goed op. Je kunt beter iets te voorzichtig dan te hard rijden, want een val kan je vakantie op Bali flink verpesten.

Overnachten op de Nusa eilanden

De drie Nusa eilanden beschikken allen over voldoende accommodaties. Op de eilanden staan geen grote hotels, dus je zult overnachten in kleinere accommodaties. Hierbij zit vaak een ontbijt inbegrepen. Een accommodatie kun je ter plaatse of online boeken. Tijdens je rondreis naar Bali is het mogelijk om via ons je accommodatie te boeken. Wij hebben de beste hotels op Nusa Lembongan voor je op een rijtje gezet. Op basis van jouw wensen en budget boeken wij een passende accommodatie, zodat jij met een gerust gevoel op vakantie gaat. Dankzij ons grote netwerk van lokale gidsen en accommodatie-eigenaren weet je zeker dat je een goede accommodatie boekt.

Wij raden aan om van te voren al een accommodatie te boeken. Niet omdat alles altijd vol zit, maar wel omdat de afstanden tussen verschillende accommodaties soms groot zijn, waardoor je een flink stuk moet lopen.

Wanneer je je accommodatie niet via Bali Travel boekt, maar via een andere website, is het aan te raden om goed naar recente beoordelingen te kijken. Het zou jammer zijn dat je bij je aankomst erachter komt dat de accommodatie smerig of ernstig verouderd is.

Wat is er te doen op Nusa Penida?

Nusa Penida is een fantastisch eiland met enorm veel geweldige plekken en mooie bezienswaardigheden. Op Nusa Penida zal je niet veel historie aantreffen, je gaat met name naar Nusa Penida voor de fantastische uitzichten en verborgen pareltjes.

Kelingking Beach

De meest populaire en meest gefotografeerde plek van Nusa Penida is Kelingking Beach. Als je een foto van Nusa Penida ziet is de kans enorm groot dat dit een foto van Kelingking Beach is. Kelingking Beach is een prachtige plek, waarbij het niet alleen om het strand zelf gaat. Om het daadwerkelijke strand van Kelingking Beach te bereiken moet je een flinke klim naar beneden maken, waardoor de grootste groep mensen ervoor zal kiezen om te genieten van het uitzicht.

Kelingking Beach is goed te bereiken, maar (net als bijna overal op Nusa Penida) is de weg ernaartoe hobbelig. Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats van Kelingking Beach zal je door een aantal bewoners van Nusa Penida gevraagd worden om een ticket te kopen voor de parkeerplaats. Dit kost ongeveer 5.000 RP. Het uitzicht bij Kelingking Beach is fantastisch, dit is wellicht het mooiste uitzicht van het gehele eiland. Vanaf bovenaan de klif zal je met grote kans ook meerdere manta ray’s kunnen zien zwemmen.

Wanneer je genoeg energie hebt kun je besluiten om naar beneden te klimmen, om daar vervolgens een duik in het water te nemen. Pas wel op, want het water kan af en toe ruig zijn. Ook is het niet altijd mogelijk om het strand goed te bereiken. Je zult geen spijt krijgen van een bezoek aan Kelingking Beach. Kelingking Beach staat ook wel bekend als de T-Rext rots, omdat de rotsformatie op een T-Rex lijkt.

Crystal Bay

Crystal Bay ligt in het westen op Nusa Penida. Het is een goed bereikbare baai, waarbij de route naar de baai vrijwel volledig geasfalteerd is. Dat maakt de rit ernaartoe erg prettig. Bij Crystal Bay kun je snorkelen of scubaduiken of uitrusten op het strand. Als je niet over een snorkelset beschikt is dat geen probleem, er zijn meerdere plekken waar je een snorkelset kunt huren. Voor het geld hoef je het niet te laten, omdat de huur van een snorkelset enkele Euro’s kost. Het fijne van Crystal Bay is dat er meerdere restaurantjes op en vlakbij het strand gevestigd zijn. Wanneer je met eigen vervoer naar Crystal Bay gaat moet je rekening houden dat je ongeveer 5.000 RP zal moeten behalen voor het parkeren.

Thousands Island viewpoint

Het uitzicht bij Kelingking Beach is fantastisch, maar wanneer je van goede uitzichten houdt moet je het Thousands Island viewpoint niet overslaan. Bij het Thousands Island viewpoint ziet een boomhut genaamd Rumah Pohon Treehouse. Het uitzicht bij Rumah Pohon Treehouse is werkelijk fantastisch. Wanneer je langer van het uitzicht wilt genieten is het ook mogelijk om een overnachting te boeken. Om bij het uitzichtpunt te komen moet je eerst via een trap een flink stuk naar beneden klimmen. Eenmaal bij de boomhut aangekomen kun je een Instagram waardige foto nemen en besluiten om verder naar beneden te klimmen, naar het daadwerkelijke uitzichtpunt. Entree voor dit uitzichtpunt kost ongeveer 10.000 RP per persoon.

Diamond Beach

Nog een populaire plek is Diamond Beach. De meeste foto’s van Diamond Beach worden genomen op de beroemde trap naar beneden, waardoor je soms even in de file staat wanneer je het strand onderaan de trap bezoekt. Bovenaan de klif geniet je van een prachtig uitzicht, waarbij je ook weer kans om schildpadden te zien zwemmen. Op het strand is een grote schommel gebouwd, waar je in kunt schommelen tegen betaling. Het strand is prachtig en het zand is erg prettig. Je kunt gerust een verkoelende duik nemen in de zee. Je betaald 10.000 RP entree voor toegang tot zowel Diamond Beach als Atuh Beach.

Atuh Beach

Vlak naast Diamond Beach ligt een ander mooi strand: Atuh Beach. Atuh Beach is iets minder bekend, maar niet minder mooi. Wanneer je van Diamond Beach naar Atuh Beach loopt moet je een steile afdaling naar beneden maken. Er is een geïmproviseerde trap gebouwd met een aantal touwen als leuningen. In het geval je mindervalide bent is het dus niet handig dit strand te bezoeken. Eenmaal beneden aangekomen tref je een reeks strandtentjes aan. Hier kun je, na het kopen van een consumptie, onderuit zakken in een zitzak genieten van de heerlijke zon. Bij de strandtentjes is het ook mogelijk om eten te kopen. Over het algemeen vallen de prijzen mee. Het fijne van Atuh Beach is dat de zee rustiger is dan bij Diamond Beach. Je betaald 10.000 RP entree voor toegang tot zowel Diamond Beach als Atuh Beach.

Angel’s Billabong

Nog zo’n mooi uitzichtpunt is Angel’s Billabong. Dit is een infinity pool, gecreëerd door moeder natuur. Afhankelijk van de ruigheid van het water kun je een duik nemen in de infinity pool. Wij adviseren je wel goed op de golven te leggen, omdat je je anders flink bezeerd en de zee levensgevaarlijk kan zijn. Je betaald 10.000 RP entree voor toegang tot zowel Angel’s Billabong als Broken Beach.

Broken Beach

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is Broken Beach geen strand dat je kunt bezoeken. Het is een mooie plek, vlakbij Angel’s Billabong. Het daadwerkelijke strand ligt onderaan de rotsen, maar het is niet mogelijk om dit strand te bezoeken. Bij Broken Beach zal je een mooie baai aantreffen die ontstaan is doordat er een stuk rots is ingestort. Vanaf Broken Beach heb je een goede kans om de mantaroggen te zien zwemmen in de zee. Veel tours voor het zwemmen met mantaroggen meren vlakbij Broken Beach aan, omdat daar erg veel plankton in de zee zit.

Tembeling Beach and Forest

Een andere, minder bekende locatie, is Tembeling Beach and Forest. Wij zijn enorme fan van deze prachtige locatie, waar het over het algemeen rustig is. Het is niet makkelijk om Tembeling Beach and Forest te bereiken, je kunt hier niet met de auto komen en de afdaling is erg stijl. Rijdt je zelf op een motor? Let dan goed op dat je niet in de afgrond rijdt of wegglipt. Je zult waarschijnlijk vanzelf een aantal motoren zien staan, hier kun je het beste je motor parkeren om vervolgens te voet je weg te vervolgen. Je komt vanzelf aan bij een trap, waar een aantal eilandbewoners staan. Hier wordt je gevraagd een “donatie” van 10.000 RP te doen, wat in feite het entreegeld is. De trap is goed onderhouden en naar beneden lopen is erg prettig. Als je bijna beneden bent zul je twee kleine waterpoelen aantreffen, die fotowaardig zijn. Nog iets verder naar beneden tref je een fijne kleine waterpoel aan, waarin je een duik kunt nemen. Er zijn bij Tembeling Beach and Forest meerdere prachtige plekken om een Instagramfoto te nemen en van de mooie omgeving te genieten. Bij Tembeling Beach and Forest kun je ook een duik in het water nemen, maar let wel goed op de branding. Er is een klein maar fijn strand, waar je lekker kunt uitrusten.

Er zijn nog veel meer mooie plekken op Nusa Penida. Hierboven vindt je de mooiste plekken die wij aanraden om te bezoeken. Boek je via ons een reis naar Bali? Dan helpen wij je graag met het uitkiezen van de mooiste plekken.

Wat is er te doen op Nusa Lembongan?

Wij bieden diverse rondreizen naar Nusa Lembongan aan, zodat je dit prachtige eiland in combinatie met de mooiste andere plekken op Bali kunt bezoeken. Er zijn veel mooie plekken op Nusa Lembongan en vanaf Nusa Lembongan is het ook makkelijk om Nusa Ceningan te bezoeken.

Devil’s tear

Devil’s tear is een plek die je zal verbazen. Dit mooie punt is geen plaats waar je in het water kunt duiken. Bij Devil’s tear beukt het water met harde kracht tegen de rotsen aan, wat resulteert in prachtige beelden. Het is makkelijk om Devil’s tear te bereiken en bovendien ligt het in de buurt van Dream Beach en Sunset Beach. In de buurt van Devil’s tear zwemmen aan het begin en einde van de dag vaak schildpadden, die je vanaf de rotsen kunt spotten.

Dream Beach

Het meest populaire strand op Nusa Lembongan is Dream Beach. Bij dit prachtige strand geniet je van een mooi uitzicht en, afhankelijk van de golven, kun je een heerlijke duik nemen. Op Dream Beach kunnen er vrij hoge golven zijn, let hier dus goed op.

Mangrove

Minder bekend op Nusa Lembongan is de mangrove. Hoewel het misschien niet het eerste is wat in je opkomt is het bezoeken van de mangrove een aanrader. De mangrove vind je op Google Maps onder de naam Mangrove Forest of Warung Paradise mangrove forest. Vlakbij de mangrove ziet een strand en er zijn meerdere leuke restaurantjes te vinden. Soms staat er een man die aangeeft dat je entreegeld moet betalen, maar dit hoeft niet. Bij de mangrove huur je een bootje voor ongeveer 100.000 RP per 30 minuten. Het is ook mogelijk om een kajak te huren en samen door de mangrove te kajakken.

De gele brug

Eén van de meest bekende iconen van Nusa Lembongan is de gele brug. Deze gele brug is de enige verbinding tussen Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. Nadat de oorspronkelijke brug is ingestort is deze gele brug gebouwd. Het is mogelijk om de brug te voet, met een scooter of op een fiets te passeren. Ongeacht of je op Nusa Ceningan of Nusa Lembongan bent is de gele brug een bezoek en een foto waard.

Secret Beach

Secret Beach is, zoals de naam doet vermoeden, een minder bekend strand. Dit betekend echter niet dat het de moeite niet waard is. Deze prachtige kleine baai heeft helder water en erg prettig zand. Er komen niet veel toeristen op Secret Beach, waardoor je kunt genieten van de rust en soms zelfs het hele strand tot je beschikking hebt. Je kunt hier heerlijk snorkelen of, als je over de skills beschikt, een poging wagen om te surfen.

Wat is er te doen op Nusa Ceningan?

Nusa Ceningan een relatief klein eiland en het kleinste van de drie Nusa eilanden. Toch betekent dat niet dat Nusa Ceningan minder leuk is of niet de moeite waard is om te bezoeken. Ook op Nusa Ceningan zijn er meerdere leuke bezienswaardigheden.

Blue Lagoon

Blue Lagoon is een prachtige locatie op het oosten van Nusa Ceningan. Je kunt hier een duik in het water nemen of, waar deze locatie om betekend staat, vanaf de kliffen in het water springen. Let er goed op dat je niet op stenen springt, want je wil geen blessures of breuken oplopen tijdens je vakantie.

Secret Beach

Eén van de mooiste stranden op Nusa Ceningan is Secret Beach. Aan dit strand zit een resort, maar ook zonder dat je overnacht op het resort kun je Secret Beach gewoon bezoeken. Hiervoor zul je wel moeten parkeren bij het resort, maar vervolgens loop je makkelijk door naar het strand. De parkeerplaats vind je op Google Maps via de naam Parking Secret Beach Motorcycle Beach.

Song Tepo Beach

Een ander prachtig strand is Song Tepo Beach. Het zand is mooi wit en voelt prettig aan. Er zitten meerdere restaurantjes gevestigd op en nabij het strand, waardoor je niet zult verhongeren. Verder staat er een schommel op het strand, wat garant staat voor prachtige kiekjes.

De Oude Boom

Een minder bekende plek op Nusa Ceningan is The Old Tree at Nusa Ceningan (De Oude Boom). Deze verdorde boom bevindt zich op een mooi uitzichtpunt. Er is een schommel aan de boom gemaakt, waardoor je ook hier mooie foto’s kunt nemen.

Tips voor je bezoek naar Nusa eilanden

  1. Om je verblijf om de Nusa eilanden tot een onvergetelijk succes te maken hebben wij nog de volgende tips voor je:
  2. Pin voor je bezoek voldoende contact geld op Bali of Lombok. Er zijn slechts enkele pinautomaten op de Nusa eilanden en het zou vervelend zijn als je zonder geld komt te zitten.
  3. Huur niet zomaar een scooter / motor. Wanneer je niet over de juiste vaardigheden en het juiste rijbewijs beschikt kan dit je duur komen te staan. Veel toeristen gaan onderuit tijdens het rijden over de ruige wegen. Beter is om een privé chauffeur in te huren.
  4. Zoek ook de onbekende plekjes op. Op de Nusa eilanden zijn veel mooie plekken om te zwemmen, snorkelen of te genieten van de omgeving. Doordat het op de Nusa eilanden relatief rustig is kun je op veel plekken gerust even stoppen om een foto te nemen of te genieten van de prachtige omgeving.
  5. Neem de tijd om de Nusa eilanden te bezoeken. Er is veel te zien op de Nusa eilanden en juist omdat het er nu nog zo rustig is geniet je dubbel zoveel.
  6. Je hoeft geen eigen snorkelspullen mee te nemen. Op veel verschillende plaatsen huur je voor een aantal uren snorkelspullen.
Neem contact op