Streekinformatie

Bali - Oost

besakih-tempel-bali-7

Bali-Oost

Oost-Bali was vroeger het gebied van drie vorstendommen: Klungklung, Bangli en Karangasem. In deze streek staan dan ook nog veel oude tempels en paleizen. Maar het voornaamste kenmerk van Oost-Bali is de vulkaan, de Gunung Agung. Iets verder naar het westen ligt de Gunung Batur, een vulkaan met een kratermeer. De belangrijkste toeristische plaatsen zijn Klungklung, Candi Dasa, Amed en Tulamben. Deze laatste twee staan bekend om hun mooie duiklocaties.

Bezienswaardigheden in Bali-Oost

Klungklung

Klungklung is de districtshoofdstand en een belangrijke handelsplaats in Oost-Bali. Er zijn diverse paleizen van vroegere koninkrijken te bewonderen. De mooiste is de Taman Gili. Dit koninklijk paleis werd in de 18e eeuw gebouwd. In 1908 werd het tijdens de Nederlandse verovering grotendeels verwoest. Vandaag de dag zijn vooral de twee grote, open vergaderzalen de moeite waard. Dichtbij Klungklung ligt de grot Goa Lawah, ook wel de vleermuisgrot genoemd. Hier is een tempel van 1000 jaar oud. Het belangrijkste onderdeel van deze tempel is een grot die door tienduizenden vleermuizen wordt bewoond. De lokale bevolking geloofd dat deze grot zich tot wel 30 kilometer onder de grond uitstrekt en dat ze wordt bewoond door een draakachtige slang die zich met vleermuizen voedt.

Candi Dasa, Amed & Tulamben

Candi Dasa is een voormalig vissersdorpje dat inmiddels is uitgegroeid tot een populaire badplaats. Het strand is hier niet zo mooi als elders op Bali,  en het is in Candidasa door de rotsblokken niet mogelijk om in zee te zwemmen, maar er zijn veel goede duikscholen en enkele zeer goede duiklocaties.
Ook Amed was ooit een vissersdorpje. Nu is het vooral bekend om zijn duiklocaties en de traditionele zoutwinning. De Jemeluk-baai, ten oosten van Amed is bekend om de kleurrijke koraaltuinen en vele vissen. Tulamben is een klein plaatsje wat vooral geschikt is voor ieder die wel van zon, zee en strand wil genieten, maar niet zo van de toeristische drukte houdt. Hiernaast is Tulamben bekend onder duikers omdat hier het wrak van het Amerikaanse transportschip Liberty ligt. Onder begeleiding kunt u hier duiken.

Overige bezienswaardigheden

De Gunung Agung is 3142 meter hoge, actieve vulkaan. Deze vulkaan speelt een belangrijke rol in het religieuze leven van alle Balinezen. Op de berg zijn dan ook diverse tempels gebouwd, waarvan het Beaskih-complex het bekendste is. Dit is een groot complex van 22 tempels. De Balinezen geloven dat hier de geesten van hun voorouders leven. Het complex werd in de 8e eeuw gebouwd en overleefde de vulkaanuitbarsting van 1963. Nu is het een van de belangrijkste plaatsen in het modern Indonesisch Hindoeïsme. Een andere bekende plaats is Kintamani. Van hieruit heeft u een spectaculair uitzicht op het kratermeer van de Gunung Batur. Dit meer is een belangrijke waterbron voor de landbouw in Midden- en Oost-Bali. Het meer wordt beschermd door de meergodin, Ida Betari Dewi Ulun Danu.

Neem contact op