Indonesië

Landinformatie

waterpaleis-tirta-gangga-excursie-bezienswaardigheid-bali

Algemeen

Indonesië, wordt ook wel de Gordel van Smaragd genoemd. De historische band tussen Indonesië en Nederland zorgen voor een brede interesse in dit indrukwekkende land. De eilanden Sumatra en Java bieden ongekende mogelijkheden voor prachtige rondreizen, waarbij u kennis maakt met de diversiteit van de flora en fauna en cultuur. Het merendeel van de rondreizen eindigen op het eiland Bali, dat niet het grootste, maar waarschijnlijk wel het meest populaire eiland van Indonesië is. Op Bali is er werkelijk sprake van een smeltkroes van culturen. De ongerepte stranden en mooie resorts maken van Bali een waar paradijsje voor een heerlijke strandvakantie. 

De Indonesiërs noemen hun moederland: Tanah Air Kita, wat “Ons Land en Water” betekent. Een passende naam: tegenover een landoppervlak van bijna 2 miljoen km² staat een gebied van 3,2 miljoen km² territoriale wateren. Van de ruim 13 duizend eilanden die tot de Archipel behoren zijn er slechts een kleine duizend bewoond. De bekendste eilanden zijn Sumatra, Sulawesi, Bali, Timor, de Molukken en natuurlijk het eiland Java met de hoofdstad Jakarta. Het westelijke gedeelte van Nieuw Guinea, Irian Jaya, behoort ook bij Indonesië en is op één na het grootste eiland ter wereld. Een gedeelte van Borneo, de provincie Kalimantan, hoort ook bij de Indonesische eilandengroep.

De bevolkingsdichtheid is zeer onevenwichtig verspreid. Op Java wonen 60 % van de Indonesiërs op 7% van het totale landoppervlak, dat wil zeggen 814 inwoners per vierkante kilometer terwijl op Irian Jaya slecht 7 mensen op eenzelfde oppervlak leven. De Indonesische cultuur zoals wij die kennen is eigenlijk de cultuur van Java. Op dit eiland zult u ook nog de meeste Nederlandse invloeden kunnen zien. In steden als Yogyakarta en Ubud kunt u nog echte Indonesische of Balinese cultuur zien. Bali heeft een compleet andere cultuur dan de rest van Indonesië.

Het landschap is buitengewoon gevarieerd. U vindt er groene, uitgestrekte sawa’s op Bali, plantages op Noord-Sumatra en prachtige vaak nog volledig intact zijnde koraalriffen voor de kust van de Molukken. Indonesië heeft uitgestrekte witte en nagenoeg verlaten zandstranden, regenwouden in Borneo, in Irian Jaya besneeuwde bergtoppen, uitgestrekte graslanden en droge savannes op o.a. de Komodo eilanden en u vindt er verlaten watervallen in de regenwouden met helder water en prachtige planten.

Hoofdstad: Jakarta
Aantal inwoners: 237 miljoen
Oppervlakte: 1.904.569 km²
Taal: Bahasa Indonesia
Klimaat: tropisch
Religie: Islam (86%)
Tijd: verschilt van 6 tot 9 uur later
Regeringsvorm: republiek
Munteenheid: rupiah
Elektriciteit: 220V

Bekijk onze individuele rondreizen in Indonesië

Neem contact op