Landinformatie

Top 10 bezienswaardigheden Bali

pura-taman-ayun-tempel-mengwi-noord-west-bali-12

De tien mooiste bezienswaardigheden Bali

Bali ligt ten oosten van Java, ten westen van Lombok en telt ruim 4 miljoen inwoners. Toen het eiland na de Tweede Wereldoorlog onafhankelijk werd is er vanaf dat moment veel moeite gedaan om het eiland als toeristische bestemming te promoten. Er zijn tientallen prachtige bezienswaardigheden op Bali. Zo heeft het naast de prachtige stranden en schitterende rijstvelden ook zeer vele Hindoeïstische tempels te vinden. Daarom wordt Bali ook wel het eiland van de duizend tempels genoemd. Maar wat zijn nu dé tien bezienswaardigheden op Bali die je gezien móét hebben? Wij geven je een aantal tips.

Bezienswaardigheden Bali: tempels

Tempel Pura Tanah Lot

De Pura Tanah Lot tempel is gelegen aan de westkust van Bali, in de zee boven op een rots. Bij laag water is de tempel net met de voet te bereiken, echter de toegang is beperkt en enkel op het toegankelijk deel is een soort grot met een zoetwaterbron.

De Tanah Lot is een van de drukst bezochte toeristische attracties op Bali en vooral tegen zonsondergang een van de mooiste plekken met prachtige uitzicht op de tempel met de zee.

Ulun Danu Tempel

De Ulun Danu Tempel is een Hindoeïstische tempel ten noordwesten van Bali bij het Bratan meer. De tempel is gewijd aan de godin van het water, meren en de rivieren en al bijna 400 jaar oud. Het Bratan meer staat ook wel bekend om het ‘heilige meer’, omdat de omgeving zeer vruchtbaar is. Vrijwel dagelijks vindt er een ceremonie plaats en de prachtige perken met bloemen en muurschilderingen zijn absoluut een must om gezien te hebben. 

De Besakih Tempel

De Pura Besakih Tempel, ook wel de Moedertempel genoemd, is de grootste tempel op Bali en ligt in het midden van Bali tegen de hellingen van de Gunung Agung vulkaan. Het is een heilig tempelcomplex op een hoogte van ca. 1000 meter en bereikbaar door een lange trap. Ook hier is het dragen van een sarong verplicht. Dit unieke complex wordt gevormd door 86 tempels en wordt omringd door de prachtige natuur als rijstvelden, heuvels, bergen, bossen en beken. Jaarlijks worden bij de Besakih Tempel zo’n 70 ceremonies gehouden en alleen de grootste tempel is vrij te bezoeken. De overige tempels kan men enkel bezoeken als met pelgrim of hindoe is. Het is zeer zeker de moeite waard om ook hier een bezoek te brengen aan deze prachtige tempel. Een aanrader is om in de ochtend of avond de tempel te bezoeken, dan is het vaak iets rustiger. 

Tirta Empul tempel

De Tirta Empul tempel is gebouwd rond de geiser van Tampaksiring, waar veel belangrijke reinigingsrituelen plaatsvinden. Tirta Empul betekent Heilig Bronwater en behoort tot één van de zes heiligste tempels op Bali. U vindt de tempel in het Oost van Bali, ca. 40 km van de plaats Denpasar en is in 1946 volledig gerestaureerd. Nog steeds worden magische en helende krachten aan het water uit de bron toegeschreven, die verjonging en zelfs onsterfelijkheid zou brengen. Vanuit het hele eiland komt men hierheen om zich onder te dompelen in dit heilige water. Ook toeristen kunnen zich onderdompelen in één van de drie schone, openbare bassins.


Bezienswaardigheden Bali: watervallen

Git Git Waterval

De Git Git waterval is één van de toeristische attracties in het noorden van Bali, bij het dorpje Gitgit. Een prachtige waterval met een hoogte van ca. 40 meter en dit alles in een decor van een groen regenwoud. Als  je bij het dorpje aankomt is het nog een stuk lopen naar de waterval. Deze is enkel te voet te lopen en ca. 1,5 kilometer. Het pad loopt de berg af en langs een rivier. Dit kunnen soms best smalle paadjes zijn naar beneden. Langs het pad staan vele kraampjes van de locals waar de souvenirs gekocht kunnen worden met vooral veel sarongs, kruiden en houtsnijwerk. Uiteindelijk bij de waterval aangekomen ziet u onderaan een klein diep ‘meertje’ en een brug, waarvan je prima kunt kijken op de waterval en prachtige foto’s kunt maken. Uiteraard is het mogelijk om na de warme wandeling even af te koelen bij het vallende water. De fijne nevel die er van af komt maakt je nat met de ijskoude spetters óf neem een duik in het koele meer. 

Tegunungan waterval bij Ubud

Bewonder het schuimende water en de weelderige groene omgeving bij de Tegunungan waterval gelegen vlakbij Ubud. De toegang tot de waterval is langs enkele steile trappen dus neem goede schoenen mee en uiteraard badkleding want bij deze waterval is tevens de mogelijkheid een heerlijke duik te nemen!

Andere bezienswaardigheden op Bali

Goa Gajah Olifantsgrot

De Goa Gajah, ook wel de Olifantsgrot genoemd, is een grot vlakbij Ubud en dateert uit ca. de 11e eeuw, echter is pas in 1922 ontdekt. Deze grot met een ingang die bestaat uit een soort monsterlijk wezen met wijd open mond, heeft een 13 meter lange gang dit uitkomt op een T-splitsing. Aan de ene kant ziet u een beeld van Ganesha met vier armen (Hindoe God) en aan het einde van de andere gang staan drie Linga, die de pilaren van Shiva voorstellen.  Het is een van de oudste monumenten op Bali en zou vroeger zijn gebruikt door monniken als meditatieplaats. De tempel is dagelijks geopend en het is verplicht op een Sarong te dragen wanneer je het tempelcomplex betreed. Ook de Goa Gajah behoort op de Werelderfgoedlijst van Unesco en behoort hiermee tot de highlights van bezienswaardigheden op Bali.

Rijstvelden van Jatiluwih

Als je op zoek bent naar de mooiste rijstvelden op Bali dan komt men als snel uit bij Jatiluwih. Hier vind je echt de meest mooie rijstterrassen die ook staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco en behoren zeker tot de mooiste bezienswaardigheden van Bali.

Prachtig geschakeerd liggen ze tegen de bergen aan, de ‘hemelse trappen van de goden’ zoals deze eeuwenoude rijstterrassen ook wel genoemd worden met daartussen hier en daar kokospalmen en tropische planten. De letterlijke betekenis van ‘Jati’ is erg en ‘Luwih’ betekent mooi - de naam zegt het dus eigenlijk al.

Batur Vulkaan

De Gunung Batur is een actieve vulkaan bij het Baturmeer ten Noordwesten van Bali en is ruim 1700 meter hoog. De eerste eruptie van deze vulkaan was in 1804 en sindsdien is de vulkaan regelmatig actief met als laatste uitbarsting in 2000. De vulkaan is vanaf diverse plaatsen te beklimmen waarvan u kunt genieten van de adembenemende uitzichten op de vulkaan en het bijbehorende kratermeer.

Snorkel- en duikstranden op Bali

Snorkelen en duiken is zeer de moeite waard op Bali. Het heldere water geeft je goed zicht op kleurrijk koraal en de prachtige vissen. Zowel snorkelaars als duikers kunnen hier zeer goed terecht op deze populaire, maar ook minder populaire locaties als Menjangan Island, Tulamben, Amed Candidasa, Padang Bai, Nusa Penida, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan.

Neem contact op