Streekinformatie

Java

zonsopkomst-borobudur-tempel-java-2

Java

Java is het dichtstbevolkte eiland van de Indonesische archipel. Het is dan ook een eiland van tegenstellingen. Van drukke steden als Jakarta en Solo tot de landelijke omgeving van Bogor en de verschillende nationale parken die Java rijk is. Ook op cultuurgebied is er ontzettend veel te zien. Koloniale huizen, sultanspaleizen en nog veel meer. Hoogtepunt is natuurlijk de beroemde Borobudurtempel, een gigantische Boeddhistische tempel. Ook de Hindoeistische Prambanamtempel is zeker een bezoek waard. Java is onlosmakelijk verbonden met haar vele vulkanen. De bekendste zijn de Bromo, de Tangkuban Prahu en de Krakatau vulkaan. De meesten liggen in een nationaal natuurgebied. De meest gebruikelijke route om Java te verkennen is om te starten in Jakarta en daarvandaan via de belangrijkste bezienswaardigheden naar Bali te reizen.

Een bezoek aan Java zal zonder twijfel één van de hoogtepunten zijn tijdens uw bezoek aan Indonesië, bekijk ons aanbod aan de diverse rondreizen naar Java >>


Bezienswaardigheden in Java

Jakarta

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië en vaak het startpunt van een rondreis over Java. Oorspronkelijk heette Jakarta Sunda Kelapa. Na de verovering door de V.OC. werd de stad Batavia genaamd en dit duurde tot 1942. Het moderne Jakarta is een grote, drukke wereldstad. Bezienswaardigheden in Jakarta zijn de historische binnenstad, het vrijheidsmonument, de oude haven en het Batavia-kwartier met het originele Hollandse stadhuis.

Anyer

Anyer is een badplaats aan de westkust van Java en is vooral bekend bij de Indonesische bevolking zelf. Anyer ligt op ongeveer twee uren rijden van Jakarta. Er is hier een fraai strand en u kunt ter plaatse leuke excursies bijboeken als snorkeltochtjes of een boottrip naar de beroemde Krakatau-vulkaan. In de omgeving vindt u rijstvelden, kleurrijke lokale markten met vers fruit, garnalen en vis, Javaanse restaurantjes en nog veel meer.

Bogor

Bogor is een middelgrote stad in West-Java. Tijdens de Nederlandse overheersing heette het Buitenzorg. Bogor ligt op 54 kilometer van Jakarta op 300 meter boven zeeniveau. In de koloniale tijd was het een geliefd buitenverblijf voor de gegoede burgers van Jakarta. In die tijd bouwde de gouverneur-generaal een fraaie ambtswoning in Bogor. Deze woning doet tegenwoordig dienst als presidentieel verblijf. Beroemd zijn ook de botanische tuinen van Bogor.

Bandung

Bandung is de hoofdstad van West-Java. Doordat de stad op 768 meter boven de zeespiegel ligt, is er aangenaam klimaat. Bandung werd in de 19e eeuw ook wel het 'Parijs van Java' genoemd, vanwege de prachtige architectuur, de bekende winkelstraat en het vele groen. U vindt hier ook verschillende bekende Art-deco gebouwen waarvan het Savoy Homann Hotel de beroemdste is. In de omgeving van Bandung liggen bezienswaardigheden als de Tangkuban Perahu vulkaan, de warmwaterbronnen van Ciater en de prachtige Puncak pas.

Purwokerto

Purwokerto is de hoofdstad van de provincie Banyumas. De provincie ligt in het westelijke deel van Centraal-Java. Het is een uitstekende plaats om even te stoppen wanneer u van Bandung naar Yogyakarta reist.

Pangandaran

Pangandaran is een badplaats aan Zuidkust van West-Java. De stranden hier worden over het algemeen beschouwd als de mooiste van Java en het is hier ook prima surfen. Vlakbij Pangandaran ligt het Penanjung National Park. Dit natuurpark ligt op een schiereiland en is de moeite van het bezoeken zeker waard. Het park bestaat voor 80% uit regenwoud en heeft een fraaie kloof die de 'Green Canyon' wordt genoemd. In het park leven buffels, herten, neushoornvogels en Javaanse gibbons.

Sukabumi

Sukabumi betekent letterlijk 'bron van geluk'. Het is de hoofdstad van de gelijknamige streek en ligt 150km ten zuiden van Jakarta en 70km ten westen van Bandung. In deze landelijke omgeving vindt u talloze rijstvelden, plantages vol koffie & thee, watervallen en nog veel meer.

Solo

Solo, ookwel Surakarta genoemd, is een vorstenstad aan de Bengawan Solo rivier. Solo staat bekend als 'de stad die nooit slaapt', vooral vanwege de vele eetstalletjes en karretjes, die 24 uur per dag hun waren aanbieden. De stad is bekend om haar fraaie Kraton (sultanspaleis), de specifieke Surakartese dansstijl, de Gamelan-muziek en de Wayang-spelen.

Wonosobo

Wonosobo ligt op ongeveer 900 meter hoogte en is een klein bergdorpje. Het is een welvarend stadje waar veel thee, champignons, tabak en groenten worden verbouwd. In de omgeving van Wonosobo ligt het Diengplateau, waar de oudste tempels op Java liggen. Deze Hindoeistische tempels zijn opgedragen aan de god Shiva. Het Diengplateau ligt op ruim 2000 meter hoogte en is ook vanwege haar betoverende natuurschoon een echte aanrader.

Baturaden

Baturaden is een fraai plaatsje aan de voet van de Gunung Slamet vulkaan. U vindt hier tevens warmwaterbronnen en het gebied is een populaire toeristische bestemming bij de Indonesische bevolking zelf.

Yogyakarta

Yogyakarta is de culturele hoofdstad van Java. Yogyakarta heeft door het aantrekken van toerisme steeds zijn bijzondere sfeer en identiteit behouden. Yogyakarta staat tevens bekend als de stad van de universiteiten en het geestelijke middelpunt van Java. Yogyakarta kent ook vele tempels uit de pre-islamitische tijd, zoals de beroemde Borobudur tempel en het Prambanan-tempelcomplex.

De Borobudur is de, in de 8e eeuw, op een kunstmatige berg gebouwde tempel. Deze is voorzien van monumenten met vele reliëfs en is de grootste Boeddhistische tempel van Java. De tempel heeft een hoogte van 33 meter en is 123 meter lang. Het had oorspronkelijk 10 naar boven kleiner wordende terrassen. Ook zijn hier de Pawon en Mendut tempels te bezichtigen, beroemd vanwege hun grote Boeddhistische beelden.

De Prambanan werd in de 9e eeuw na Christus gebouwd ter ere van de Hindoe God Shiva.

In Yogyakarta zelf is het Kraton, het sultanspaleis, een bezoek waard. Het paleis bestaat uit een groot aantal hoven, hallen en paviljoens. Een deel van het paleis dient nog steeds als residentie van de Sultan. De rondleidingen door het paleis worden door speciaal opgeleide gidsen uitgevoerd.

Solo (Surakarta)

Solo, ookwel Surakarta genoemd, is een vorstenstad aan de Bengawan Solo rivier. Solo staat bekend als 'de stad die nooit slaapt', vooral vanwege de vele eetstalletjes en karretjes, die 24 uur per dag hun waren aanbieden. De stad is bekend om haar fraaie Kraton (sultanspaleis), de specifieke Surakartese dansstijl, de Gamelan-muziek en de Wayang-spelen.

Bromo

De Bromo-vulkaan is een van de mooiste vulkanen ter wereld. De berg is 2392 meter hoog en ligt in een zandzee van 10 bij 8 kilometer. Dit geeft de vulkaan een bijna buitenaards uiterlijk. De vulkaan is op haar mooist bij zonsopkomst.

Ijen

In Oost-Java vindt u een gebied vol vulkanen en bergen. Hier ligt het Ijen-plateau. Dit plateau is bekend om het prachtige, felgroene kratermeer. Dit meer is een van de grootste kratermeren ter wereld.

Kalibaru

Kalibaru is een dorpje in Oost-Java waar bij veel reizen de laatste overnachting plaatsvindt voordat men de oversteek naar Bali maakt. De omgeving is bergachtig en u vindt hier veel plantages. De voornaamste producten die hier worden verbouwd zijn koffie, rubber en cacao.

Cirebon

Cirebon is een havenstad aan de noordkust van Midden-Java. De stad heeft ruim 300.000 inwoners. Cirebon betekent letterlijk 'garnalenrivier' in het Sundanees. Cirebon heeft een rijke historie en kent maar lieft drie Kratons (paleizen) van verschillende sultans. De stad is altijd een echt Indonesische stad geweest en u ziet hier dan ook weinig koloniale gebouwen. Wel is er een sterke Chinese invloed geweest, wat zich dan ook uit in diverse gebouwen.

Surabaya

Surabaya, de hoofdstad van Oost-Java, is na Jakarta de grootste stad van Indonesië. Door de strategische ligging is de stad een belangrijk handelscentrum van tabak, suiker en koffie. De meeste grote vliegmaatschappijen vliegen naar Surabaya waardoor het een goed startpunt is voor een reis door Oost-Java.

Kediri

Kediri is een middelgrote stad, ongeveer 130 kilometer ten zuidwesten van Surabaya. De stad ligt aan de Brantas rivier. In de omgeving wordt veel koffie, suiker, tabak en rijst verbouwd.

Malang

Malang ligt in Oost-Java, ongeveer 90 kilometer ten zuiden van Surabaya. De stad is relatief koel door zijn ligging op 600 meter boven zeeniveau. Malangis een belangrijk toeristisch centrum wegens de nabijheid van het Tengger-gebergte, met onder meer de beroemde Bromo-vulkaan.


Bekijk ons complete reisaanbod naar Java

Neem contact op